Källkritik
När du skriver ett temaarbete använder du olika former av källor för att hämta information om ditt ämne. Exempel på källor är böcker, hemsidor och artiklar.
Det är tre saker som är mycket viktiga att tänka på när du arbetar med dina källor:
Var källkritisk! Detta innebär att du måste fundera på om det som står i texten du läser kan stämma och är sant. Vem har skrivit texten och varför? Ibland skrivs en text för att övertyga andra människor om en viss åsikt. Det kan då hända att det i texten bara står om de delar av det ämne du skriver om som kan övertyga om den åsikten. Detta innebär också att det kan finnas andra synsätt på det ämne du skriver om som inte tas upp i texten eftersom de inte passar för att övertyga om åsikten.
Använd alltid minst två källor! Det enklaste sättet att kontrollera om den information som står i en text är sann och tillförlitlig är att jämföra den med en till källa. Stämmer faktan överens i båda källorna stämmer den med stor sannolikhet.
Skriv alltid vilka källor du använt i arbetet!
Frågor att fundera på som hjälp vid källkritik
Vem har skrivit informationen? Kolla upp författaren – har den kunskap om det den skriver?
Varför har informationen skrivits? Innehåller den fakta? Gör den reklam för något? Försöker den övertyga om en viss åsikt? Reklam är ute efter att sälja det den gör reklam för. Därför är det viktigt att tänka på att den vill framställa det den gör reklam för som så bra som möjligt. Detta kan ibland vara intressant att använda i ett arbete beroende på vilket ämne du ska skriva om. Använder du reklam som en källa måste du vara noga med att skriva i ditt arbete att det är reklam och att inte använda det som står som fakta.
Är källan partisk (försöker övertyga om en viss åsikt) eller skriver den om olika sätt att se på saken? Om informationen verkar försöka övertyga om en viss åsikt är det viktigt att tänka på att den bara ger ett sätt att se på saken. Ett bra tips kan vara att även försöka hitta information som vill övertyga om en annan åsikt kring ämnet. Då kan du jämför dessa och få veta hur personer som har olika åsikter ser på ämnet. Glöm inte att skriva vilket sätt att se på ämnet som tycker vad.
När skrevs informationen? I historia kan gamla källor vara intressanta för att få information om hur det var på den tiden du skriver om. Behöver du aktuell information är det däremot viktigt att informationen inte är för gammal eftersom den i så fall kan ha skrivits innan vissa av de senaste händelserna/utvecklingen skett. Ett område där detta kan vara speciellt viktigt är i teknik. Använder du en bok skriven 1980 för att få information om hur datorer fungerar missar du all den utveckling som hänt från 1980 och fram till nu.
Vad ska du använda informationen till? Detta avgör vilken typ av källor som kan vara bra att använda.
Jämför med andra källor. Ger de samma uppgifter om t.ex. årtal etc.?
Källkritik för webbsidor
Använder du webbsidor som källor finns det förutom de frågor som står ovan även några andra frågor som är bra att fundera över:
Har webbsidan källförteckning (scrolla ner lite om du vill läsa om vad en källförteckning är)? En webbsida med källförteckning antyder att den som skrivit informationen har läst in sig på ämnet innan. Om du ser att de källor som använts verkar bra är informationen antagligen pålitlig. Har webbsidan inte källförteckning bör du fundera mer på vad som står och om det kan vara rimligt. En webbsida utan källförteckning kan givetvis också innehålla bra information.
Står det vem som skrivit informationen?
Anges datum då informationen skrevs?
Verkar texten seriös? Ett tips är att fundera på hur språket är skrivet. Låter det på ett sätt som liknar det du sett i faktaböcker i biblioteket är det ofta ett tecken på att texten är seriös. Är språket istället mer virrig med oavslutade meningar är det ofta ett tecken på att du bör fundera på om texten verkligen är seriös.
Under fliken ”Länktips i informationssökning och källkritik” finner du länkar med mer information om källkritik.
Vill du läsa mer om källkritik?
Statens medieråd har bra tips om källkritik.
Internetkunskap ger bra information och övningar om bl.a. källkritik
UR:s serie Orka plugga innehåller bra filmer om bl.a. källkritik
Källa:
Skolverket (2013-06-18). Lathund i källkritik på internet. http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/kallkritik/fakta/lathund-1.151074 [2013-07-11]