Bokbloggen

Bokbloggen om nya och äldre böcker 

Abow - av Nora Khalil utgiven 2023

Nora Khalil har gjort det igen!

Förra året kom hon ut med Yani, en berättelse om vänskap, drömmar och livsvillkor, full av varm humor och träffsäker samhällskritik som det står i texten på baksidan. Det håller jag verkligen med om, och många andra eftersom hon fick "Hjärtans Fröjd"-priset för bästa svenska ungdomsbok 2023. 

Högtidlig prisutdelning tal, musik och samtal blir det på Blekinge Bokfest lördagen 18 november 2023 på Lokstallarna i Karlshamn. Då kommer Matilda Gunnarsson Rathsman och överräcker vandringspriset till Nora Khalil och prissumman på 40 000 kr. 

Uppföljaren Abow fortsätter där Yani slutar. De sammansvetsade grabbarna har slutat nian och antingen de vill det eller inte så innebär det en deprimerande splittring i gruppen. Hur ska de göra för att hitta varandra igen?

Båda är bra och går snabbt att läsa.  Språket är kryddat med slang som man som läsare får ana betydelsen av själv.Stjärnor och rök - av Marie Lu utgiven 2023

Nyinkommet i skolbiblioteket är av en gammal favorit, nämligen ungdomsbokförfattaren Marie Lu. Hon har tidigare skrivit den omtyckta trilogin om Legend som är en så kallad "urban fantasy". 

Den nya heter Stjärnor och rök, och är ingen fantasy men dock väldigt bra och välskriven. Den utspelar sig i nutid och är en spännande thriller för ungdomar. 

Winter Young började som bakgrundsdansare, men är nu själv en mycket känt popfenomen. Han har hittills inga erfarenheter som agent i undre världen, så han blir förvånad när den hemliga organisationen Panacea tar kontakt med honom. De vill ha hans hjälp att infiltrera en ökänd miljonär, och misstänkt kriminell man, vid namn Morrisson.

Slutet blir ... inte som man trodde i början på boken. 😏