Bokbloggen

Bokbloggen om nya och äldre böcker 

Mizeria

av Melody Farshin  utgiven 2018Melody Farshin känns oftast igen som komiker, men är med sina tre utgivna böcker en titulerad författare. 


Mizeria är den första i hennes bokserie på tre delar. En ungdomsroman som utspelar sig i en förort utanför Stockholm. Mizeria följer två tvillingar, Aicha och Ali, i deras vardagliga tillvaro i ungdomen med allt vad det innebär: förälskelse och besatthet. Vänskap och lojalitet. Utanförskap och gemenskap.


Boken bjuder på inblickar även ur föräldrarnas samt Alis bästa kompis Osmans perspektiv. I alla betraktelser är gatuvåldet ständigt i periferin och påverkar dem alla på olika sätt. 


Trots det tunga ämnet som behandlas är boken lättsam att läsa, med intressanta dialoger och roliga kommentarer. Den slutar på ett väldigt spännande sätt som gör att man genast blir angelägen om att läsa uppföljarna “Lowkey” och “100k”. Böckerna om Katitzi av Katarina Taikon utgivna 1969 - 1979

Den här gången vill jag gärna prata om en äldre bok, eller egentligen en bokserie, skrivna på 1970-80 talet. Författaren Katarina Taikon är av romskt ursprung och hon skriver om sig och sin barndom. Men det är verkligen inte som en torr biografi, utan hennes fantastiska erfarenheter, möten och händelser är helt sanna och skrivna som skönlitterära böcker för barn- och ungdom. Sammanlagt blev det 13 böcker, alla lika spännande och läsvärda.

Böckerna om Katitzi, som är smeknamnet på Katarina, skildrar en tuff och fattig barndom ute på vägarna i Sverige. Hon fick bo i tält och i bästa fall i hästdragna vagnar, även under vintrarna, och det har gjort henne till en överlevnadsexpert. När hon var fjorton år blev hon motvilligt bortgift med en egoistisk ung kille som slog henne och gjorde henne med barn trots att han borde väntat. Följden blev att Katitzi rymde sin väg och hamnade på gatorna i Stockholm där hon överlevde bara genom att hon träffade godsinta människor som hjälpte henne med bostad och jobb.

På 1970-talet i Sverige var attityden mot romer inte så bra eller ens rättvis. Sen gammalt har den romska folkgruppen inte fått bosätta sig på vissa platser, inte fått jobba och inte ens i våra dagar fått det stöd från samhället som de hade rätt till. Det har gjort att den kringvandrande livsstilen har fortsatt och de har fått arbeta med tillfälliga jobb. Musiken och dansen har alltid varit en stor del av romernas liv, och Katitzi var riktigt duktig på att dansa.

Böckerna om Katitzi skildrar dåtidens syn och värderingar, såväl som ett spännande människoöde, och är helt klart läsvärda, tycker jag.

En tisdag i paradiset - av Per Nilsson utgiven 2023

Per Nilsson är en av Blekinges, och Sveriges, mest lästa och älskade författare för barn och ungdomar.  Hans böcker har belönats med fina priser både i Sverige och utomlands. 

Nu har han återigen kommit ut med en bok som med lågmäld humor skildrar en enda dag i en småstad i Blekinge. Några unga människor i Sölvesborg med omnejd möts eller passerar varandra och deras liv förändras. Två gymnasietjejer, den ena är född i Damaskus, den andra tv-kändis och aktiv i ett politiskt parti. Två högstadiekillar, den ene är mobbad och drömmer om superkrafter, den andre spelar fotboll och fiskar och saknar sin farsa. Dessutom en mamma som jobbar i hemtjänsten, en ensam pappa, en söt lillasyster och många andra. 

På baksidan står: Finns det ögonblick som förändrar allt? Någon liten händelse kanske leder in oss på en helt ny väg, en väg som vi inte visste fanns.

Allt jag kan säga är: läs den, och du kommer att förstå mer!


Abow - av Nora Khalil utgiven 2023

Nora Khalil har gjort det igen!

Förra året kom hon ut med Yani, en berättelse om vänskap, drömmar och livsvillkor, full av varm humor och träffsäker samhällskritik som det står i texten på baksidan. Det håller jag verkligen med om, och många andra eftersom hon fick "Hjärtans Fröjd"-priset för bästa svenska ungdomsbok 2023. 

Uppföljaren Abow fortsätter där Yani slutar. De sammansvetsade grabbarna har slutat nian och antingen de vill det eller inte så innebär det en deprimerande splittring i gruppen. Hur ska de göra för att hitta varandra igen?

Båda är bra och går snabbt att läsa.  Språket är kryddat med slang som man som läsare får ana betydelsen av själv.Stjärnor och rök - av Marie Lu utgiven 2023

Nyinkommet i skolbiblioteket är av en gammal favorit, nämligen ungdomsbokförfattaren Marie Lu. Hon har tidigare skrivit den omtyckta trilogin om Legend som är en så kallad "urban fantasy". 

Den nya heter Stjärnor och rök, och är ingen fantasy men dock väldigt bra och välskriven. Den utspelar sig i nutid och är en spännande thriller för ungdomar. 

Winter Young började som bakgrundsdansare, men är nu själv en mycket känt popfenomen. Han har hittills inga erfarenheter som agent i undre världen, så han blir förvånad när den hemliga organisationen Panacea tar kontakt med honom. De vill ha hans hjälp att infiltrera en ökänd miljonär, och misstänkt kriminell man, vid namn Morrisson.

Slutet blir ... inte som man trodde i början på boken. 😏