Informationssökning

Att söka information till ett temaarbete är en process som innehåller många olika steg.

Inför informationssökningen:

I början av ett arbete är det vanligt att känna sig osäker kring ämnet och uppgiften. Då är det viktigt att fundera på vad du vill veta om ämnet.  Vad tycker du vore intressant att veta mer om inom ämnet?

Tips för att hjälpa dig att komma på vad du vill skriva om är att läsa om ämnet i uppslagsböcker. Fundera hela tiden på vad du tycker är intressant.

Ett annat tips är att diskutera ämnet med klasskompisar, lärare och bibliotekarien för att få olika möjliga perspektiv på ämnet.

När du bestämt vad du vill skriva om om ämnet:

Nu är det bra att som ett stöd för det fortsatta arbetet skriva några frågor kring det du vill veta. Dessa hjälper dig att veta vad du vill veta om ämnet och då är det lättare att avgöra vilken information du behöver om ämnet.

Nu är det bra att fundera över vilken information du behöver för att kunna skriva om just det du är intresserad av. Vad vet du redan och vad behöver du veta mer om?

Ett tips är att göra en mindmap eller lista över det du behöver veta mer om. Glöm inte att tänka på de frågor du formulerat om ämnet. De hjälper dig att veta vad du behöver veta mer om.

Nu är det dags att söka information!

Det finns vissa saker som är viktiga för att lyckas så bra som möjligt med informationssökningen. Dessa är:

Börja med att titta på din mindmap eller lista över vad du behöver veta mer om. Försök utifrån denna hitta olika ord som du kan använda när du söker information om de olika områdena.

Ofta kan det vara bra att leta upp synonymer (ord som betyder samma sak) till de ord du kommit på. Det kan du göra exempelvis på synonymer.se Det kan visa sig att någon synonym ger bättre träffar än andra.

Väldigt viktigt är att använda mer än ett sökord när du gör en sökning på internet. På så vis undviker du att få med träffar som inte alls är intressanta och kan få mer information som du har användning av. Exempel: Du behöver veta mer om hur tillverkning av läkemedel (mediciner) påverkar miljön. Går du in på google och söker på ordet ”mediciner” får du många träffar som bara handlar om Apotekens utbud av olika mediciner. Du söker då på ”miljö”, men du får bara träffar om miljö och klimat, speciellt om Karlshamns miljö. Problemet är att du med varken sökningen på ”mediciner” eller ”miljö” kan hitta någon information om det du behöver veta. Om du istället söker på följande: mediciner tillverkning miljö, får du däremot en hel del intressanta träffar som ger den information du behöver.

Använd gärna de länkar du finner under fliken ”Länktips i informationssökning och källkritik” då du söker på internet. Du är välkommen att fråga i biblioteket om du vill ha hjälp! Det är bra att diskutera dina tankar kring ditt arbete och din informationssökning med andra. Det kan ge dig många nya synsätt på ämnet.

Tips vid Google-sökning

I Google finns olika så kallade operatorer som du kan använda när du söker information för att den ska ge så bra resultat som möjligt. Dessa är:

Intitle: – innebär att det ord du söker efter måste finnas i rubriken på webbsidan. I sökrutan skriver du intitle: ditt sökord

Allintitle: – innebär att alla de ord du söker efter måste finnas i rubriken på webbsidan

Related: används om du hitta en bra webbplats och vill få tips på fler liknande webbplatser

– (minus): Minustecken framför ett ord visar google att du inte vill att ordet ska finnas med bland sökträffarna

” ” (citationstecken): används runt en mening för att visa google att du vill söka på exakt den meningen

Exempel: Om du vill söka efter delfiner och vill att ditt sökord delfiner ska finnas i rubriken på webbsidan skriver du intitle:delfiner i sökrutan.

Du vill gärna ha tips på webbplatser som liknar Sydöstrans webbplats sydostran.se. Då skriver du related:sydostran.se i sökrutan.

Vill du söka på en speciell mening som ska finnas med i träffarna kan du använda citationstecken, d.v.s. ” ”.

Exempel: Du vill att meningen Jag tänker alltså finns jag ska finnas med i din sökning och skriver då i sökrutan ”Jag tänker alltså finns jag”.